Sunday, June 3, 2007

Tahankan Saja????


Jemu. Bosan. Muak.

Sy kadang2 tidak tahan dengan perangai yg satu ini.

Sabar..... Tahan saja.

Mungkin sy tidak pernah jumpa sebelum ini. Atau pernah jumpa; tapi tidak seserius ini. Atau mungkin sj; yg dulu2 kesabaran sy masih kuat.

Kerjanya dijaja di mana-mana. Tugas dan apa yg dibuat diberitahu. Sana. Sini. Perkara sekecil zarah, diwar-war lagak seorang menteri. Orang sekeliling; jadi bahan tadahan. Padahal, yang dijaja itu orang lain juga buat. Tapi tidak bising2. Senyap sj sudahlah. Buat seperti Itu tanggungjawab. Itu yg perlu dipundak; bukan patut jadi bahan kebanggaan.

Mencari nama dan pujian. Itu bukan prinsip seorg guru. Tapi, nah! Inilah yg sy jumpa. Setiap benda perlu diberitahu; itu penting katanya untuk menjaga reputasi!

Reputasi itu di mata orangkah? Bukan jadi nilaian Tuhan? Reputasi itu dikejar; orang sekeliling jadi mangsa. Bingit telinga. Kadang buat pekak. Kejam? Kejamkah kalau tiap2 hari, tiap2 masa keadaannya serupa. Tidak berubah.

Awal2 dulu; layankan saja. Hati org, perlu dijaga. Malah, sy jenis yg empatinya tinggi. Hahahaha.

Tapi, bila sudah begini jadinya; makanya sy bertukar jd org yg keras hati. Pekakkan saja telingamu; itu nasihat teman. Buat derk saja. Dia memang jenis begitu.

Kalau dia buat saja kerja dia; tidak bising2, makanya aman sikit dunia sy. Tapi....

Oh, sy tak pernah jumpa orang seperti ini; dr zaman sekolah hinggalah ke zaman KPLI.

Dengki? Cemburu? Tak ada maknanya sy cemburu! Tuhan jadikan setiap org dengan rezeki yg berbeza2. Jalan yg pelbagai. Makanya, tak ada makna sy cemburukan dia. Yang sy bengkak; kami (sy dn org sekeliling) perlu menadah telinga dan juga masa mendengar ceritanya yg mengangkat bakul.

Maka...kejamkah sy dan org2 yg terlibat; pekakkan telinga dan jarakkan sedikit kemesraan lantaran situasi yg kompleks ini? Salahkah kami?

Sementelah; tiap kali butuhkan bantuan; dia lembutkan suara meminta simpati sy. Bila sy tidak mampu; permintaan itu bertukar jadi arahan. Lembut bertukar menjadi keras. Lagak bos yg mengarah anak buah; bukan seorang yg tengah mengagih pertolongan spt seminit sblm itu. Aduhai; kadang sy lembutkan hati. Kadang; sy tegaskan diri, bo-layankan sj org seperti ini! Tapi mana amalan ayat ini. "Orang berbuat jahat, balaskan saja yg baik2".....

Kejamkah kami kalau lantaran tiada kemesraan antara kami; bila bersama dan berjumpa sy dan yg lain2 tidak gembira dan suasana jadi hambar dek ayatnya yg menyakitkan hati kami; maka kami sebulat kepala membuat tindakan tidak pernah mengajaknya ke mana bersama2 kami!

Kejamkah??? Dia juga seorg manusia. Sy sentiasa pikir itu. Dia juga ada hati. Tapi, sudah dicuba, sikapnya kami tidak dapat terima.

Maka...berdosakah kami?

Sy belajar satu benda; tidak semua perkara perlu diberitahu. Simpankan saja, atau matanglah bila mahu mengeluarkan kata2. Lidah itu blh bawa ke jurang bahaya.


Ya Tuhan...ampunkanlah hati2 kami....
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket0 comments: