Saturday, October 25, 2008

Takdir itu ghaib


Berwarna putih. Putih semata-mata. Bukan merah seperti yang terdapat di tempat lain. Di Palestin, di Iraq, di Afghanistan atau di Tak Bai, Narathiwat, bukan juga merah.... -Hujan Putih.

Penat menyelaras Minggu Panitia Sains & Matematik, sy ke Sibu. Berjalan di hujung minggu menukar angin. Mencari kepuasan; sy mencapai dua buah novel. Baromkeh: matamu di mataku. Dapat hadiah Sastera. Juga ada cerita Hujan Putih. Mata meliar menawarang melihat novel2 cinta anak muda yang semakin membusung di segenap kedai buku. Cerita yg sudah sy tinggalkan lama dulu. Cerita yg sy juga turut hanyut di usia belasan tahun. Menginjak awal 20an, kita mencari kepuasan lain; merantau ilmu yg meluaskan hati dan pandangan. Kisah dan cerita yg mengajar menyelami rentak hidup jauh di pelusuk. Yang tersorok di ceruk dan di kaki-kaki gunung, cerita keserakahan Barat meratah dan menarah tanah suci, cerita2 perit anak di luar daerah, cerita yg tak terjangkau dek hati; terpisah jauh sempadan lautan dan benua. Tiada lagi kisah2 cinta membuai-buai; hanyut mengalun rasa. Cerita yg angannya tak sudah.

Baromkeh: matamu di mataku menghanyutkan sy ke bumi Damsyik. Lantas; tertarik sy pada kata2 Ali bin Abi Talib;

Manusia dipandang sama pada fizikalnya. Bapanya Adam. Ibunya Hawa. Jika mereka membanggakan keturunan, keturunannya juga sama. Tanah dan air.

Belum sy habiskan lagi kedua-duanya. Mencari masa; mungkin di waktu2 kantuk sebelum tidur. Atau di hujung minggu ada kelapangan waktu. Lama tidak ke blog teman2 blogger. Singgah sy di blog seorang teman. Maaf kalau di sini sy zahirkan pendapat. Hanya pendapat; ada benarnya, mungkin harus salah.

Masalahnya berkisar hati. Soal perasaan dan soal penyatuan dua jiwa; Adam dan Hawa. Sungguh, sy bukan orang yg suka mewar-war soal hati di blog untuk tatapan umum. Cerita peribadi biar saja jadi jihad dalam hati, atau diluah pada orang boleh dipercaya. Mungkin bagi sy jodoh itu rahsia Allah. Jodoh itu ghaib, sukar dijangka dan ada sebabnya yang di luar kuasa kita.

Seorang teman ini terlalu sayang pada bekas kekasih yg sudah jadi teman hidup orang lain. Suami orang; jujurnya. Faham sy perasaannya; tapi merintih melayan hawa rasa yg makin hari makin perit hanya menyeksa jiwa. Hati yg parah dielus-elus melayan cerita lama.

Cerita yg berdarah, bernanah dan makin lama jadi hitam. Busuk dan hanyir.

If u read this, please take a minute..ada cerita untukmu. Kisah yg sy rasa boleh menyabarkan hati. Atau paling kurang menyejukkan hati yg membengkak.

Satu. Pesan sy, setiap org punya duga hidup sendiri. Takdir yg tak sama. Nasib yg berliku panjang; onak ditempuh dengan upaya yg dizahirkan Tuhan. Sy juga punya jln hidup rencam; berduri dan banyak kisah di sepanjang jalan; pun hanya orang2 terdekat sj yg tahu. Sehingga saat2 sy bakal bertolak ke Sarawak untuk posting kali pertama, sy diduga juga. Pahit, pedih dan hampir berbaur semua rasa. Tapi, suratan itu ditulis Tuhan, apa daya saya.

Soal perasaan, soal hati semua jadi fitrah hidup. Tak ada yg dapat mengelak. Perlu diredah walau pahit hasilnya.

Pernah sy terbaca kisah hidup seorang lelaki. Bertunang dengan seorang perempuan berkulit cerah dan ada pendidikan. Berbanding dirinya yg katanya kurang segala. Dan di saat2 hamipr melangsungkan pernikahan, pertunangan diputuskan oleh keluarga perempuan. Dengan alasan lelaki itu tidak layak utk anak perempuannya. Berbeza daripada banyak segi. Bayangkan, apa rasa lelaki itu, maruah dipijak-pijak oleh bakal mertua.

Pun; dia redha. Dia tidak meraung, menangisi cerita pahit hidupnya. Setiap hari dia memohon doa. Bersujud meminta Allah agar dikurniakan jodoh yg baik. Mengamalkan bacaan ayat seribu dinar, tiga kali usai sembahyang. Berterusan, memohon dan memohon. Sungguh-sungguh.

Allah itu Maha Adil. Akhirnya dia dikurnia isteri yg jauh lebih baik daripada tunang pertama. Katanya jauh lebih solehah, lebih cantik, lebih kaya dan berharta daripada kekasih awalnya. Juga berpendidikan tinggi berbanding yg lama. Mendapat anak2 yg comel dan mendengar kata.

Berbeza dengan dirinya yg rupa biasa-biasa, kurang berharta dan taraf pendidikan agak sederhana. Cuma, dia ada akhlak yg tinggi dan ilmu agama.

Itu kuasa Tuhan. Dia mendapat apa yg berhak dia dapat. Dia terpaksa melepaskan yg pertama dengan menanggung malu dan sedih untuk mendapat yg kedua. Yang jauh lebih sesuai untuknya.

Soal jodoh...soal rezeki...Tuhan berkuasa.

8 comments:

arsaili said...

salam..sempat lagi menghadiri open hse semalam dan hari ni...mengabis sisa syawal....terlihat buku yg di minati..ranjau sepanjang jalan..pernah baca buku ni untuk subject world literature...even tgk adaptasi ke movie lakonan sarimah...menarik

miss lisa said...

tajuk yang agak susah dikupas tanpa melibatkan peribadi..cerita yang kak lisa pun kalau kupas secara berkias..

Dhul Fiqar said...

hmm..soal hati dan perasaan ni kadang2 susah di fahami.orang yg mengalaminya sering berfikir diluar pemikiran yang biasa.Sebab tu kiasan 'cinta itu buta' memang ada kebenarannya.butanya itu sampai menyeksa diri sendiri.

Mazarina said...

arsaili->raya lg ek..beshnyer..hehee..ranjau spjg jalan memang citer sedey...

miss lisa-->soal hati sukar diduga...

dhulfiqar-->ye en.halim...org yg alami lebih tahu...

Anonymous said...

salam
sy suka entry ni. TQ ;)

13may said...

nice entri :)

Bunga Rampai said...

Soal hati hanya empunya hati dan Dia saja yang tahu.

Jihad hati amat memerlukan pengorbanan - semuanya kerana Dia.

Salam, dan jaga diri :)

Mazarina said...

anonymous-->TQ too...

13may-->lama x pi blog awk...

bunga rampai-->besalah, bukan bkorban namanya kalo x sakit...bukan jihad namanya kalo x dak pengorbanan...