Monday, December 1, 2008

Kembara: Manis Pengalaman


Saya tertarik dengan novel Laskar Pelangi. Filem yg diadaptasi kutipannya melebihi fenomena Ayat-ayat Cinta. Cerita anak-anak Melayu Belitong yang hidup terpinggir di pedalaman Indonesia. Kisah masyarakat yg menjadi habuan menginsafkan malah menjadi sanjungan. Anak2 kecil yg terpaksa berdepan dengan buaya ganas utk ke sekolah.

Cerita titik awal novel ini yg asalnya bukan penulisnya sendiri yg menghantarnya untuk diterbit, tapi sahabatnya yg telah penat memaksa; diam2 mengisi borang dan meniru tandatangan Andrea; sungguh2 mahu tulisan anak-anak Belitong ini diketengahkan. (Lihat: Bedah Novel Laskar Pelangi )

Juga sy mengusul anda baca yg ini. Biarkan Aku Jadi Orang Palestin. Tulisan anak-anak muda yang sedang harum enak melonjak naik. Berbagai latar dan kerjaya. Bersatu dalam dunia karya yg mahu berkongsi jiwa. Rasa. Penulis-penulis yang karya2 sebelum ini penuh kembara. Kali ini mendukung perjuangan anak-anak tanah Palestin. Saya mahu cari!


p/s: Lepas raya haji mungkin akan kembara ke Jakarta dan Bandung. Moga banyak harum-harum cerita dikutip. Tunggu ya!3 comments:

cikgu jawe said...

jln jakarta? wah best tuh. jgn lupa balik sini lg. :)

bila le aku nk sampai jakarta tuh... hehe

arsaili said...

salam eid ul adha

maza said...

salam aidiladha..:)