Monday, December 29, 2008

~ Mine ~


Ini sy jawab tag si Faiz jaguh silat..hehehehhe....temanku yg gigih berusaha keras dlm hidup, hampir menyudahkan master tentang cacingnya. Chaiyok! Chaiyok!


Randomly, goals for my life;


1- Sy mahu ubah diri; not totally. Tapi sikit2 ke arah kebaikan. A must for everyone. (*.*)

2- Mahu simpan duit pergi umrah. Juga ada duit simpanan untuk ke Turki. Tak tahu kenapa, hati mahu ke sana. Jelajah negara yg punya banyak cara hidup dan sejarah yg unik. Juga mahu tambah duit banyak2 dalam ASB. Mana nak dapat duit banyak nih??

3- Mahu tingkatkan peratus subjek Sains UPSR untuk sekolah tahun ini. Hahahha..:p Tambahkan lagi pengalaman menyelaras aktiviti-aktiviti di sekolah. Walaupun kadang-kadang terumbang-ambing, tapi satu pengalaman menarik! Hohoho! Pengalaman tahun 2008 dijadikan basic untuk jadi lebih baik.

4- Sy mahu sambung belajar sampai Phd. Sy mahu tingkatkan diri. Satu hari, moga dipermudahkan. Sy tahu ia perjalanan panjang (refer to my bro's life), tapi kalau ada usaha dan Tuhan memberi, moga ia jadi jalan mudah.

5- Sy mahu pindah balik Semenanjung. Siapa yg tak mahu balik ke lubuk asal, kan?

6- Sy mahu terbitkan karya satu hari nanti. Tulis cerpen banyak2 yg berlatarbelakang setiap tempat sy teroka, dan terbitkan dalam satu buku.

7- Mahu tingkatkan pengetahuan dalam geografi dunia dan sejarah Islam.

8- And last but not least...for this wonderful year, i hope, mahu cari gelang rupa ini. Huhuhuhu. Walaupun sudah ada lebih kurang warna ini, tapi mahu cari yg macam ini. Boleh ker?? :p




Randomly, my habits;


1- Hobi terbagus sy adalah -tidur.

2- Sy akan mengadap internet berjam-jam kalau ia menarik minat sy.

3- Sy juga suka tengok tv.

4- Tabiat terburuk sy sekarang ialah, makan 2 bungkus nasi sekali makan. Teruk,kan? Tapi tak gemuk2 juga. Huhuhuu

5- Sy tak yakin pada diri. Mudah gemuruh. Tabiat ke tu? Itu kelemahan yg buruk.



Facts;

1- Sy suka warna ungu. Kalau beli kain, yg sy nampak dulu warna ungu. Walau corak2 lain lebih cantik. Tapi bila orang dah sound, br saya capai warna lain. Warna pink juga sy suka. Tapi tak selalu.


Putih juga akan jadi pilihan bila kena tempatnya. Warna hijau akan sy cari kalau mahu kesegaran (hari yg lesu). Warna biru bila hati risau dan gelisah. Jiwa porak-peranda. Warna kuning paling sy elak; melainkan dipaksa.

2- Sy sangat suka BERTANGGUH. Dari zaman belajar sampai jadi tenaga pengajar; sikap terburuk ini susah dikikis. Tapi bila sy minat buat sesuatu, sy usaha siapkan walau lelah, tenaga makin longlai tak apa asal puas hati. Mungkin sy paling memahami diri sy sendiri. Bila masa akan bangkit keinginan sy membuat sesuatu perkara. Jadi, terpulanglah siapa-siapa mahu kata apa. Sy tahu, jika kerja itu menarik minat sy, sy pasti BUAT dengan bersungguh.
Agak teruk,kan?

3- Sy, kalau sudah suka sesuatu barang; sy bukan jenis yg berkira. Pendek kata, BOROS la. (Esok2 tentu dpt pasangan yg suka berjimat. Adil,la kan) Tapi selalunya sy tak pernah berkira dengan buku. Saham dunia, juga persediaan penambah pahala akhirat.


4- Dulu, mula2 tahu sy posting Sarawak, sy tak menangis. Cuma curious macam mana hidup yg akan ditempuh. Pedalaman mana yg akan diteroka. Tapi, bila hari pertama tinggal di sana, sy tahu hidup akan jadi macam-macam. Ada rasa hiba, jauh di daerah warga Iban yg sy tak pernah kenal. Dengan kiri kanan bertatu hijau di lengan. Sy mula membilang hari. Mula menghitung nasib yg bagaimana Tuhan mahu menduga sy.


Tapi lama-lama jadi biasa beradaptasi. Sekejap cuma, dah masuk tahun ke tiga sy jadi pendidik di Kapit. Tapi pasti ada rasa jemu, bosan tapi rezeki masih menanti di sana. Apakan daya. Huhuuhu.


5- Sy paling elergik manusia yg suka underestimate orang. Orang mendesak juga paling sy alah.


6- Manusia yg paling sy senang berkomunikasi dn berinteraksi ialah santai dan menghiburkan. Menyenangkan orang, berhikmah dan lembut tutur kata. Bukan menunjuk pandai, atau setiap kata penuh fakta. Itu juga sy bosan. Bersembang2 biar telus, tapi jangan ada kata-kata sarcastic.


7- Sy bukan org cerewet.


8- Dulu sy sangat suka baca komik. Komik Ujang sy kumpul dari keluaran pertama sampai hampir seratus. Komik Doraemon beratus-ratus juga. Blues Selamanya sy paling suka; kartunnya cun dan hensem2. Cuci mata! :p Kemudian timbul komik2 lain. Macam2. Yg dari Jepun best2. Seingat sy, yg Malaysia punya Aku Budak Minang paling syahdu. Life dia memang menarik. Tapi semua dah hilang, lesap dipinjam orang.


Dulu juga ada buku setem yg sangat sy sayang. Setem yg belum dicop yg dipromosi dijual dalam sampul di pejabat pos banyak sy kumpul. Merata dunia. Bawa ke sekolah, mahu tukar2 tengok buku setem dengan kawan. Tapi, bila balik check dalam beg, rupanya buku setem kesayangan hilang. Dicuri orang. Sedih usah dikata. Wawawaa.



10 comments:

Чикгу Жаве the CJ said...

aku juga minat majalah ujang. tp sejak ujang keluar dr kumpulan tu, aku dh berenti. :)

aku kurang minat org skema. susah dibawa bergurau.

m i n e r a l . . . said...

errrr cuba cari gelang tu kat petaling street mungkin ade....

a.s.h.a.r said...

Saya doakan segala impian
puan untuk 2009 terlaksana.

Saya pasti akan ada
jalan yang ditunjukkan oleh-Nya

Mazarina said...

cikgu jawe:
ehehe..minat komik gak ek?

mineral:
huhuuhu..x sempat crk kat petaling street. sat g depan mata hanya ada KAPIT street..:p

ashar:
eh, sy belum kawen la...belum ada title 'puan' tuh..awat 2,3 minggu lepas mimpi ular tedung datang ek, pastuh sy ketuk ngan kayu..huhuhuh

Faiz Faiza said...

maza,
mu ketuk tedung sesat kot?

2nd fact tu sejibik cam aku la...(err...br nk realize..masa tulis, xingat)..sama2 la kita 'reject' jauh2 En. tangguh ye!

Chaiyok2 sense! Gambatte kudasai!

a.s.h.a.r said...

Nakal ular tedung tu
sampai masuk dalam mimpi awak

Saya doakan title Puan
dinobatkan dalam masa yang sederhana ini

hayad said...

agak2 bile nk ke turki tu maza?

Mazarina said...

faiz faiza:
ntah biler la nk ubah sikap...prangai sama cam dulu gak.hehhee

ashar:
itu bgantung pd jodoh.;)

hayad:
mau pegi ka???hehhehhehee

13may said...

errr....tido ker nih???

hehhe hehhe :P

Bunga Rampai said...

Salam tahun baru, moga yang baik-baik saja buat Maza tahun ini :)